Despre proiect si intrebari frecvente

Cine?

Noi, cetățenii ignorați de Guvern si Primarii!

Noi, “minoritatea” care luptă împotriva corupției!

Noi cei care ieșim în piață ca să oprim o ordonanță!

Citeste despre grupurile civice si comunicatul de lansare a campaniei de strangere de semnaturi pentru demitere

altă întrebare!

Ce?

Inițiem Referendumuri pentru demiterea primarului general al capitalei, primarii de sector și consiliul general. 

Atentie, strangerea de semnaturi nu declanseaza automat demiterea primarului, acesta poate fi demis abia in urma referendumului.

altă întrebare!

Cum?  

În condițiile legii administrației publice locale 215/2001 cu completarile ulterioare, la solicitarea a 25% din cetățenii cu drept de vot, “ca urmare a nesocotirii de către primar a intereselor generale ale colectivității locale sau neexercitarii atribuțiilor ce ii revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului”

Formularele pentru referendumul de demitere se gasesc aici. Dupa ce ati semnat, trebuie sa le aduceti la sediu, pentru centralizare.

altă întrebare!

De ce?

Pentru că atât primarul general, cât și primarii de sector nu și-au îndeplinit promisiunile electorale pentru care au fost votați: problemele traficului s-au acutizat, modernizarea centurii Bucurestiului nu este o prioritate nici în mandatul acesta, pentru că folosesc instituțiile din subordine pentru a persecuta protestatarii, etc;

Gabriela Firea a ajuns primar datorita voturilor a circa 244 000 de cetățeni. Mai puțin decât numarul celor pe care îi critică pentru demonstrațiile pașnice din Piata Victoriei. Practic, 86% dintre bucuresteni nu au votat-o pe Firea. 

Pentru că încrederea guvernaților, indiferent de optiunea lor electorală, în guvernanți este nulă iar OUG 6 și OUG 9 trădează intenția de a pune la dispoziția primarilor fonduri practic nelimitate;

Pentru că putem! Pentru că nu se mai poate! – Liviu Dragnea, PSD și ALDE au ales să ignore manifestanții desconsiderând numărul acestora – demiterea primarului stă în puterile noastre și este replica potrivită pentru un partid care a investit resurse politice și de imagine în Gabi Firea (avansată ba ca propunere de prim-ministru, ba ca viitor candidat la presedinție)

Gasiti aici o lista lunga de motive pentru demitere

altă întrebare!

Când?

 Acum. Atragem donatii, adunam voluntari,  impreuna strangem semnăturile.

altă întrebare!

Cine poate semna?

Oricine are buletin sau viza de flotant pe Bucuresti.

altă întrebare!

Ne vom opri vreodată din lupta împotriva clasei politice corupte?

altă întrebare!

 

Alte intrebari frecvente

Sunt de acord cu inițiativa, ce trebuie să fac?

Sunt mai multe variante pentru sustinerea initiativei. Cea mai simpla este sa cauti corturile “Bucuresti fara ei” dupa ce se face anuntul oficial de debut al campaniei si sa semnezi acolo pentru referendumul de demitere.

Daca doresti sa te implici mai mult, descarca formularele corespunzatoare sectorului unde locuiesti si strange, pe langa semnatura ta, semnaturi de la prieteni, colegi, cunostinte.

Daca intentionezi sa te implici si mai puternic, scrie-ne la adresa de contact de pe site si vei primi o invitatie la discutii din partea echipei de organizare.

Nu in ultimul rand, poti sustine financiar campania de demitere a primarilor printr-o contributie financiara la efortul logistic: inchirierea sediului si a corturilor precum si intretinerea acestora.
Există reguli de completare a tabelelor (de ex doar cu cerneala albastră)?

Nu exista o regula oficiala de completare a datelor. Se recomanda completarea tabelelor de semnaturi cu pix albastru. Este de evitat pixul negru pentru ca seamana cu print ori xerox. De asemenea, intrucat sustinem un oras curat si bine administrat, credem ca putem da un exemplu de organizare inca din faza de strangere de semnaturi. Incercam sa ne prezentam la prefectura cu liste uniform si citet completate, nu pestrite si pline de stersaturi. Asadar recomandam pix albastru.

Ce facem cu listele de semnături strânse?

Le pastrati si asteptati anuntul oficial de debut al actiunii cand ele vor putea fi predate la corturi ori la sediul campaniei. Ele vor fi anuntate intr-un comunicat sau o conferinta de presa.

Daca sunteti suspiciosi cu privire la organizatori ori in legatura cu actiunea, scrieti-ne pe adresa de contact de pe site si vom fi bucurosi sa ne intalnim pentru a va da detalii si pentru a prelua listele de semnaturi in cazul in care nu aveti posibilitatea de a le pastra pana la demararea publica a initiativei.

Pot semna dacă am viză de flotant?
Da, cu conditia ca viza sa fie de Bucuresti.

De ce nu se poate semna online?

Nu se poate semna online intrucat aceasta initiativa nu este o petitie. Ea are practic un caracter imperativ si obliga prefectul sa declanseze referendum de demitere a primarilor conform art. 55 si 70 din Legea 215/2001 “a Administratiei Locale” (cu modificari ulterioare). Petitia este un act la care autoritatea careia ii este adresata poate da un raspuns pozitiv sau un refuz motivat. Actiunea noastra este diferita de o petitie si este nevoie de semnatura olografa conform codului electoral.

Cine a inițiat demersul?

La originea initiativei se afla un grup de oameni grupati in spatele unui ONG care sa le dea toata puterea de organizare, juridica, de strangere de fonduri necesara. Acum sunt deja mult mai multi voluntari din afara ONG-ului decat grupul initial.

Pe foarte scurt despre ONG – se cheama „Romania fara ei” (RFE), are pana in zece membri. A aparut in 2011 cu scopul de a incuraja cetatenii, mai ales tinerii, sa intre in politica (sa lase deoparte atitudinea paguboasa de „mi-e scarba de politica, n-as face niciodata asta”). Printre proiectele de pana acum se numara sprijinirea taranilor din Pungesti in lupta cu statul si compania Chevron, organizarea unui miting national (in 24 de orase) pentru a stopa defrisarea padurilor sau, mai recent, organizarea unui miting de protest la Sibiu, cand autoritatile au decis sa impuste un urs in loc sa il tranchilizeze. 

Proiectul „Bucuresti fara ei” este sustinut si co-organizat impreuna cu mai multe grupuri civice anuntate in comunicatul de presa care anunta lansarea oficiala.

Cine vă finanțează?

Noi insine. ONG-ul “Romania fara ei” nu a fost niciodata finantata din exterior in vreun proiect, nici de stat, nici de vreo fundatie, toate fondurile au venit din buzunarul propriu ori din acel 2% primit din randul prietenilor. Pentru o campanie de o asemenea anvergura care presupune sediu, corturi, angajati la corturi, in cazul in care nu gasim suficienti voluntari, am apelat la crowdfunding, adica o colecta publica de la cei interesati de demers. Donatiile si cheltuielile sunt si vor fi afisate transparent pe site.

Stau în Ilfov, pot semna?

Pentru demiterea primarilor din Bucuresti pot semna doar cetatenii cu domiciliul in municipiul Bucuresti. Daca aveti locul de munca in Bucuresti si felul in care este administrat orasul va provoaca neplaceri, puteti dubla demersul nostru printr-o petitie semnata de cetateni aflati in situatia dumneavoastra. Petitia nu are aceleasi consecinte ca strangerea de semnaturi pentru demiterea primarilor dar poate fi folosita pentru a demonstra ca si alti cetateni sunt afectati de lipsa de viziune si actiune a primariei si ar reprezenta o dovada in plus ca strangerea de semnaturi pentru demiterea primarilor este motivata si necesara.